Utrinki – Glinščica 5.3.2023

Ni lepšega kot začeti pomladne pohode na Primorskem. Sončen a vetroven dan nas je s PD  v nedeljo, 5.3.2023 izvabil na Kraški rob, z namenom, da se spustimo v dolino reke Glinščice.

Izhodišče naše poti je bil grad Socerb, s pogledom na morje, na Tržaški zaliv. Lepo in jasno se je videlo. Zavili smo proti robu planote, po poti graničarjev. V današnjem času pa tudi beguncev. Ob stražarnici smo se prvič fotografirali in zopet gledali navzdol. Nadaljevali smo v surov kraški svet, posut s kamenjem in borovci.  Na žalost se narava še ni prebudila. Prišli smo do Malega Krasa, najvišje točke pohoda. Od tu smo prečkali mejo in se spustili na  sedlo

Monte Carso, kjer pot zavije v dolino Glinščice. Preden se čisto spusti, en krak zavije do obeležja Comicijev turn, ki je izredno razgledišče. Odpre se razgled po dolini reke Glinščice, na cerkev Sv. Marije na Pečeh, čudovit slap Supet, vasico Botač in nad njo na opuščeno železniško progo Hrpelje Trst, zdaj kolesarsko pot. Na vrhu je bila kar gužva, ker ga je osvojila tudi gruča planincev z Reke. Sledil je najtežji del poti, po strmem, ozkem grebenu vse do cerkvice. Žal je vasica Botač kar zanemarjena, edina gostilna ki je bila tam je propadla. Malo smo pogledali še na našo stran in se nato dvignili na traso železnice. Za prvim predorom smo zavili proti vasi Draga.

Smo kar prehitro končali in smo se odločili iti še na Kokoš. Lahko osvojljiv in zelo obiskan vrh s kočo. Zaradi energetske sanacije je bila zaprta, pa smo tako praznili še naše zaloge iz nahrbtnikov. Po strmi poti, zopet mimo stražnega stolpa smo končali pot pred igralnico v Lipici.

Zanimivi, za nas kar odmaknjeni kraji. Smo bili veseli, da smo jih obiskali. Smo bili veseli druženja. BoMa

Povezava do slik Glinščica, Kokoš