Tatre – 9 dni

1. DAN: Ponedeljek, 21.07.2014
Odhod ob 03.30. iz običajne lokacije. Vožnja po avtocesti mimo Dunaja do glavnega mesta Moravske – Brna, kamor naj bi prispeli okrog 11.00 ure. Sprehod in ogled nekaterih mestnih znamenitosti: Moravski muzej, Ditrichsteinova palača, Pokrajinsko-etnografski muzej, Trg svobode, Mahnovo gledališče,… Nadaljujemo z vožnjo do Olomouca, mesta ki so ga Slovani naseljevali že v 8 st. Postanek za ogled Mestne hiše, astronomske ure, številnih vodnjakov (Cezarov, Neptunov, Herkulesov, Jupiterov) ter katedrale Sv. Vaclava. Po osvežitvi vožnja do priljubljenega zimskega središča Poljske – Zakopanov. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: Torek, 22.07.2014 (5 ur hoje)
Po zajtrku vožnja do Kužnic, od koder se s sedežnico odpeljemo do Kasprovega vrha (1920m), od tam pa se po grebenu povzpnemo najprej na vrh Beskiy (2012m), nato še na Swinice (2301m). Vrnitev na izhodišče po isti poti. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

3. DAN: Sreda, 23.07.2014
Zajtrk. Dopoldan bomo namenili ogledu Krakowa, enega izmed najstarejših evropskih mest, centra poljske umetnosti in kulture. Mesto se ponaša s številnimi znamenitostmi, nekatere izmed teh pa si bomo med sprehodom ogledali: glavni trg Rynek z renesančno tržnico Sukiennice in Marijino gotsko cerkvijo, Florijansko ulico z značilnimi baročnimi hišami, obzidje, utrdbo Barbikan, Katedralo, v kateri so kronali poljske kralje, graščino Wawel – mogočno rezidenco poljskih kraljev,… Popoldan vožnja do znamenitega rudnika soli Wieliczka, iz 13. st., enega izmed najbolj nenavadnih spomenikov kulture pod zaščito Unesca. Rudnik, danes muzej, je sestavljen iz devetih galerij, ki skupaj pokrivajo 300 km rovov in se spuščajo do globine 327 metrov. Notranjost krasijo fascinantne dvorane polne čudovitih motivov in različnih podob povezanih s poljsko preteklostjo in razvojem rudarstva skozi čas. Po ogledu vrnitev v Zakopane. Večerja in nočitev.

4. DAN: Četrtek, 24.07.2014 (8 ur hoje)
Zgodnji zajtrk. Vožnja do Lysa Polana, izhodišča za vzpon na vrh Rysy (2499m). Pot nas bo najprej peljala do jezera Morskie Oko, od koder po osvežitvi nadaljujemo do Črnega jezera pod Rysiyem (Czarny Staw pod Rysami). Postanek, nato predvidoma 3 urni vzpon na vrh. Vrnitev do avtobusa po isti poti. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

5. DAN: Petek, 25.07.2014
Po zajtrku vožnja v Pieninski narodni park, gorsko pobočje na južni strani Poljske, z najvišjim vrhom Wisokie Skalki. Slovi po reki Dunajec in kanjonu Pieninskih gora, ki je pod zaščito Unesca. Lepote kanjona bomo občudovali med vožnjo s tradicionalnimi lesenimi splavi, nato pa si bomo ogledali še zanimiv grad Niedzica ali Dunajec iz 14. st., ki velja za enega izmed najlepših gradov na Poljskem. Popoldan še ogled lesene cerkve sv. Mihaela s čudovitimi poslikavami iz 15.st., ki je prav tako pod zaščito Unesca. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

6. DAN: Sobota, 26.07.2014
Zajtrk. Vožnja na Slovaško. Postanek v Bardejovu, nekoč mestecu na trgovski poti med Poljsko in Rusijo, ki se prvič omenja leta 1241. Od leta 2000 je mestno središče vpisano na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, med največje znamenitosti razen impozantnega mestnega obzidja pa vsekakor sodita cerkev sv. Egidija iz 14. st. z 11 oltarji ter stara mestna hiša zraven nje, iz leta 1509, ki velja za prvo renesančno zgradbo na Slovaškem. Ogled. Po osvežitvi vožnja do hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

7. DAN: Nedelja, 27.07.2014 (4 do 5 ur hoje – jezero Batizovske pleso oz. 10 do 12 ur – vrh)
Zgodnji zajtrk. Dan bo namenjen osvajanju najvišjega vrha Slovaške in gorskega masiva Karpati ter Visokih Tater – Gerlachovsky štit (2654m). Vožnja do izhodišča Tatranske Polianke (990m), od koder se bomo najprej povzpeli do koče »Sliezsky dom« (1670m), od tam pa po markirani poti preko Suchy vrch (1793m) do jezera Batizovske pleso (1884m). Krajši postanek. Zapustimo markirano pot in nadaljujemo po uhojeni stezi skozi Batizovsko dolino do točke od koder se začne zahtevno plezanje proti vrhu Gerlachovsky štit (obvezno spremstvo lokalnih planinskih vodnikov). Po osvojitvi vrha vrnitev na izhodišče po isti poti. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

8. DAN: Ponedeljek, 28.07.2014 (3 ure hoje)
Po zajtrku vožnja do smučarskega centra Jasna. Do višine 1843m se pripeljemo s sedežnico, nato pa se povzpnemo najprej na vrh Chopok (2024m) ter naprej, na uro hoje oddaljen vrh Dumbiera (2043m). Vrnitev na izhodišče. Vožnja do Liptovský Mikuláš, rojstnega mesta slovaškega »Robin Hooda«, Jurija Janošika. Nekaj prostega časa za sprehod ali osvežitev. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

9. DAN: Torek, 29. 07.2014
Zajtrk. Vožnja do Žiline, mesta kjer je bila napisana prva slovaška knjiga. Postanek za panoramski sprehod in ogled nekaterih mestnih znamenitosti: Marijinega trga z kipom brezmadežne Marije, Mestne hiše, trga Andreja Hlinka, katedrale Sv. Paula ter jezuitskega samostana z 32 metrov visokim zvonikom. Nadaljujemo z vožnjo do Trenčina, nekoč rimskega mesta, znanega po zapisu iz leta 179, ki priča o zmagi rimskih vojakov nad germanskim plemenom. Sledi voden ogled Trenčinskega gradu, kjer hranijo najstarejši pisni dokument na Slovaškem, grad pa je tesno povezan tudi z zgodovino Slovencev. Vožnja do slovaške prestolnice – Bratislave, sodobnega mesta, ki se danes razprostira na obeh bregovih Donave. Panoramski ogled nekaterih znamenitosti, kot so: Mihaelov stolp, s skulpturo sv. Mihaela; Bratislavski grad (doplačilo), pravijo mu tudi »obrnjena miza« – simbol in ponos mesta, Katedrala sv. Martina, v kateri so bili kronani številni kralji, z zanimivo, 300 kg težko kopijo madžarske kraljevske krone na stolpu; židovska četrt; parlament; srce mesta pa je zagotovo staro jedro, ga krasijo različne umetniške skulpture in simpatični kipi, ki dodobra popestrijo sprehod po mestu. Po osvežitvi vožnja proti domu. Predviden prihod v poznih večernih urah.

CENA : 580€ (pri min. 35 udeležencih)
Cena vključuje:
- avtobusni prevoz,
- 8x polpenzion;
- stroške priprave, organizacije in vodenja izleta.

Doplačila:
- vstopnine ,
- vožnje z žičnicami,
- spremstvo lokalnih planinskih vodnikov.

Ob prijavi morate plačati varščino v znesku 150 EU .Prijave do zasedbe mest.

Aranžma se opravlja preko Turistične agencije BALKANIKA,Moše Pijade 41, 2000 Maribor.