Hvar 27.4. – 2.5.2015

Hvar je eden od najlepših ter najbolj sončen hrvaški otok, ki ga sonce greje povprečno 2718 ur letno. Bogastvo borovih gozdov, prostrana, dišeča polja lavande, prekrasne plaže in zalivčki, številni spomeniki arhitekture ter dobra gastronomija so le delček tistega, zaradi česar priznani svetovni popotniški vodniki Hvar uvrščajo med top 10 turističnih destinacij na svetu. Poleg edinstvene arhitekture in razkošne mediteranske narave se Hvar ponaša z zares veliko zaščitene kulturne dediščine, Starogradsko polje, ki so mu geometrijo zarisali že stari Grki, procesija »Za križen« in unikatna Hvarska čipka iz agave, uvrščena na Unesco-v seznam nematerialne kulturne dediščine, pa sodijo med najpomembnejše kulturne zaklade tega magičnega otoka.

1. DAN: ponedeljek, 27.04.2015 

Odhod v zgodnjih jutranjih urah (06.00) iz običajne lokacije. Vožnja po avtocesti mimo Zagreba do Splita. Trajektna vožnja do Starega Grada (Hvar). Po izkrcanju vožnja do Jelse, kjer sledi nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: torek, 28.04.2015  (4 ure hoje)

Po zajtrku vožnja do mesta Hvar, katerega stari del je pod zaščito Unesco-a, zaradi bogate kulturno zgodovinske dediščine, izjemnih naravnih lepot in atraktivne turistične ponudbe pa je priljubljen počitniški cilj tako za tiste, ki iščejo mir in počitek, kot tudi za vse druge, kulturnih dogajanj in zabave željne. To slikovito otoško mesto v poletnih mesecih gosti številne glasbenike, gledališke in folklorne skupine, kar dodobra popestri kulturno dogajanje in mestu da prav poseben čar. Sprehodili se bomo do Benediktinskega samostana, kjer si bomo (po želji) ogledali zanimiv muzej „Hanibala Lucića“ ter znamenite ʺHvarske čipkeʺ, ki jih častne sestre izdelujejo iz niti agave. Po ogledu se bomo povzpeli do trdnjave Fortica (Španjola) iz 16.st., ki kraljuje nad starim delom mesta, po krajšem postanku pa še do Napoleonove trdnjave (227m), ki ponuja edinstven panoramski razgled na Hvar in Paklene otoke. Preko Velike glave (330m) se bomo po osvežitvi spustili v kraj Brusje, kjer nas bo čakal avtobus. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3. DAN: sreda, 29.04.2015  (3 – 4 ure hoje)

Zajtrk. Vožnja do Vrboske, kjer zapustimo avtobus in se peš podamo do Grapčeve špilje. Po ogledu pot nadaljujemo preko Starogradskega polja, ki je od leta 2008 uvrščeno na UNESCOV seznam zaščitene svetovne kulturne dediščine do Starega Grada, mesteca v severozahodnem delu otoka. Stari grad je zgrajen na ostankih nekdanjega antičnega mesta Pharos (384 l.pnš) zaradi česar velja za najstarejše hrvaško mesto. Na ogled ponuja številne kulturno zgodovinske znamenitosti, najpomembnejše pa so: Cerkev sv. Ivana iz 1147. l,  Tvrdalj – utrjena vila pesnika Petra Hektorovića in Cerkev sv. Roka, ki jo je prav tako dal postaviti Petar Hektorović, leta 1569. Sledi voden ogled po mestu. Popoldan vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

4. DAN: četrtek, 30.04.2015  (3 – 4 ure hoje)

Po zajtrku vožnja z avtobusom do kraja Velo Grabje, izhodišča za sprehod do (uro hoje oddaljene) vasi Malo Grabje. Po krajšem postanku sledi vzpon na bližnji hrib Motokit (334m), s postankom za ogled  »Babine špilje«. Spust v Milnu. Osvežitev, nato vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

5. DAN: petek, 01.05.2015  (5 – 6 ure hoje)

Zajtrk. Vožnja do kraja Svirče. Vzpon na najvišji vrh otoka, Sv. Nikola (628m), na katerem stoji cerkvica, ki so jo domačini postavili že v 15 st. Osvežitev. Spust preko Purkinega kuka v vas Dol, kjer nas bo čakal avtobus. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

6. DAN: sobota, 02.05.2015 

Po zajtrku vožnja do pristanišča v Starem gradu. Trajektna vožnja, po izkrcanju pa nadaljevanje poti proti domu. Predviden prihod v večernih urah.

CENA: 220€ (pri udeležbi min 45 oseb)

Cena vključuje:

- avtobusni prevoz,

- 5x polpenzion v hotelu*** v 1/2twc,

- 2x trajektno vožnjo,

- prisotnost planinskega vodnika,

- stroške priprave, organizacije in vodenja izleta.

Predvidena doplačila na licu mesta:

- turistična pristojbina v vrednosti 7HRK ali 1€/dan/oseba

PRIJAVITE SE NA tel.  041 795-006 v večernih urah. Ob prijavi morate plačati varščino v znesku 100 EU na TRR 02053-0018554832 PD Podpeč-Preserje s pripisom: Za Hvar 2015.

Priporočilo. Da ne bi dvakrat imeli sitnosti pri plačevanju, lahko že ob prijavi plačate celotno ceno.

Rok za prijave je do zasedbe mest.

Aranžma se opravlja preko Turistične agencije BALKANIKA,Moše Pijade 41, 2000 Maribor.