Utrinki – veterani na Martinovi poti 02.2.2022

Veterani PD  Podpeč Preserje smo se v sredo, 2.2.2022 podali na pohod po obrobju Paškega kota. Prehodili smo del krožne poti občine Šmartno ob Paki.

 

Martinova pot, kot naša Brezovška »Pentlja«, poteka po meji občine, po gričevnatem obrobju. Dolga je cca 24 km, ima 8 kontrolnih točk.  Namenjena je ljubiteljem malce daljših pohodov in jo je možno prehoditi v enem dnevu. Poimenovana je po zavetniku in cerkvi Sv. Martina v Šmartnem ob Paki.  ( http://pd-smartno.si/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=4 )

 

Začeli smo najbolj severnem delu, pod cerkvijo sv. Antona. Smo se malo zaprašili v hrib, a ni bilo hudega, saj se nahaja le na 652 m. Se pa od tam lepo vidi na Goro Oljko in tudi na paro iz znamenitega TEŠa. Nadaljevali smo proti domačiji Skornšek in naprej skozi Šmartno ob Paki do izhodišča na Goro Oljko. Tu smo začeli pravi pohod. Sprva po cesti, od že dolgo zaprtega gostišča Jug pa strmo v gozd. Paziti je bilo potrebno na korenine in led pod snegom. Brez težav smo prišli na vrh 733 m, z znamenito romarsko cerkvijo sv. Križa. Vrh je dobro viden tudi iz štajerske avtoceste in lahko dostopen z več strani. Imeli smo si možnost ogledati notranjost lepo obnovljene cerkve in tudi podzemno svetišče. V domu smo se še telesno opomogli in nadaljevali našo pot. Spustili smo se do izhodišča in odšli še na drugo stran proti Vimperku in Vinskem vrhu. Nekoč je tam delovala planinska koča, sedaj pa dva oddajnika. Zaznamuje ga cerkev sv. Miklavža in lep pogled na Posavsko hribovje.

 

Lepo se je bilo sprehoditi po teh koncih. Ni bilo težko, v prijetnem klepetu pa je tudi hitro minilo. In vreme na »svečnico« je že dišalo po pomladi. BoMa

 Fotografije z Martinove poti