Utrinki s Pece 2.7.2014

Vsako letošnji plan veteranov PD je osvojiti vsaj enega dvatisočaka v letu.  Podali smo se na goro spečega kralja Matjaža z njenim najvišjim vrhom, 2125 m visoko Kordežovo glavo.  Preko “Zlate” na Koroškem smo se peljali po dolini reke Meže ter zavili v prostrane smrekove gozdove proti Podpeci vse do konca ceste na Jakobe.  Hoditi smo začeli z vstopom v Krajinski park Topla.  Počasi se vzpenjamo po kolovozu, kmalu prečimo travnik in že je pred nami Dom na Peci, kjer  se odločimo iti po manj zahtevni poti proti vrhu. Vrh  Pece si delimo z Avstrijo. Višina vrha omogoča lepe razglede na vse strani, še posebno na Uršlja goro, Raduho in greben Olševe. Prav tako se vidijo najvišji vrhovi KSA.  Na poti navzdol se polovica skupine odloči za pot preko Male Pece do votline kralja Matjaža, ki pa nam ga ni uspelo prebuditi.

Na poti proti domu se ustavimo pri Koči na Pikovem,  kjer si ogledamo 1477 leta zgrajeno, s skodlami krito čudovito cerkev sv. Helene s prekrasno notranjostjo in dvema sončnima urama na pročelju. Poklepetali smo še  z domačinom, ki se ves ponosen  prevaža naokoli z »oldtajmerjem«, traktorjem z letnico izdelave 1963.

Raziskovalni duh nam ni dal, da se nebi zapeljali še do znamenite,  cca 700 let stare Najevske lipe, ponosa Slovencev ob kateri se vsako leto na Dan državnosti tako radi slikajo naši politiki. Mi smo naredili prav tako.

Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija  Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija  Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija  

Za več fotografij z Pece, Koče na Pikovem in izpod Najevske lipe pritisni : Peca