Utrinki – Krevl, Črna prst, Lisec 31.7.2022

Malo vročina, malo virus pa se spremeni smer napovedanega izleta. S PD  smo v nedeljo, 31.7.2022 namesto Stenarja odšli v Bohinjske hribe in prehodili verigo od Vrha Bače, do Orožnove koče na planini Lisec.

Preko Soriške planine smo na prevalu Vrh Bače zapustili prevoz. Pot se je kar lepo vzpenjala po gozdu, tako da vročine ni bilo. Ko smo iz gozda prišli smo bili na robu planote, na lepem travnem predelu. Kar strmo se je bilo potrebno vzpeti na vrh Kobla – Krevl 1498 m, ki naj bi bil točno nad predorsko cevjo, ki povezuje Gorenjsko s Primorsko. Lep razgledni vrh. V nadaljevanju je pot malo zahtevnejša. Spust do močvirja Na Kalu – suša in mimo planine za Črno goro. Čaka nas najtežji del, melišče pod Rušnim vrhom in  zelo strm žleb ter prečenje strmega dela do priključitve na pot od Orožnove koče. Se pa že vidi naš vrh in kočo. Še malo do sedla je bilo potrebno in vzpon po primorski strani na Črno prst 1844 m. Kjer je koča, je počitek in polnjenje zalog. Dobro so skuhali.

Za navzdol smo si izbrali pot čez Lisec. Očiščeno, posekano brezpotje, ki pelje po grebenu. Pot je prečudovita, ne samo zaradi razgledov, ampak zaradi rastlinja. Na pobočju se obsežna rastišča Alpske možina, kraljice  gora  ( https://sloveniahiking.rocks/flowers/eryngiumalpinum/ ), ki je bila ravno v polnem cvetenju. Po obisku vrha smo se spustili do Orožnove koče. Par besed smo spregovorili z oskrbnikom,  potem se spustili do kombija in nazaj na Soriško planino, na »analizo« poti .

Lep zanimiv dan smo preživeli v gorah.   BoMa

Dostop do fotografij izleta