Utrinki – Dobrča 5.5.2024

Na Dobrčo, 1634m visoko goro med Begunjami in Tržičem in pet minut oddaljen Šentanski vrh 1635m z še lepšim razgledom , smo se s PD Podpeč-Preserje odpravili v nedeljo, 5.5.2024. Tokrat sta nas spremljala tudi dva štirinožna prijatelja.

Odpeljali smo se v smeri Tržiča, do vasi Brezje pri Tržiču, kjer smo na parkirišču nad cerkvico sv. Neže začeli naš pohod. Ker so označeno pot po robu ali čez Bistriško planino udeleženci prehodili že večkrat, smo se odločili za zanimivejšo varianto s kombinacijo obeh in po neoznačeni stezi po grebenu na Šentanski vrh, ter prek njega na Dobrčo.
Po strmejšem vzponu skozi redkejši gozd smo prispeli do opuščenega korita za živali, kjer smo naredili prvi postanek. Sledil je krajši vzpon po gozdu in poraščenem grebenu do vzletišča jadralnih padalcev, na južnih pobočjih Dobrče. Tam se nahaja tudi Poldetova klopca, posvečena igralcu in pisatelju Poldetu Bibiču. Pod klopco smo zavili v smeri Lešanske in Bistriške planine. Spustili smo se na 1057m do Bistriške planine. Za kočo na planini smo se po vlaki začeli vzpenjati proti neoznačeni stezi na greben, ki vodi do Šentanskega vrha. Z iskanjem te steze smo imeli nekaj težav, nato pa je sledil dolg in strm vzpon na greben. Po grebenu, skalah, gozdu in le nekaj metrov pod vrhom, smo prišli do ruševja in po nekaj minutah hoje do Šentanskega vrha na 1635m. Gledali smo na Begunjščico, Stol, Triglav, se fotografirali, žigosali, spočili in odžejali. Sledil je kratek spust na manjši preval in kratek vzpon na vrh Dobrče na 1364m. Nato smo se spustili do koče na Dobrči. Ob daljšem počitku smo si privoščili dobrote iz kuhinje, opazovali lebdenje jadralnih letal nad nami. Po prijetnem klepetu in zbiranju vtisov smo se odpravili proti dolini.
Prijetno utrujeni od kar naporne hoje in dneva preživetega skupaj, ter z nekaj novimi vtisi, smo se odpeljali domov. Vabljeni na naslednji izlet v hribe.  Ivan

Fotografije prispevali Adrijana, Nataša, Ana, Ivan

Dostop do več fotografija