KILIMANJARO-Safari-Zanzibar 2014

TRAJANJE: 16 dni

ODHOD: 14.december 2014 

14.12. – 01.dan:  Ljubljana – Frankfurt(-/-/-)

Zbor potnikov na Ljubljanskem letališču Jože Pučnik  v poznih popoldanskih urah in polet preko enega od Evropskih letališč proti Tanzaniji. 

15.12 – 02.dan:  Letališče Kilimanjaro Moshi – Arusha /namestitev /(-/-/-)

Pristanek na letališču Kilimanjaro v zgodnjih popoldanskih urah. Že s samega letališča se nam odpre prekrasen pogled na najvišji vrh črne celine. Je tako blizu, da bi se ga lahko skoraj dotaknil z roko. Po carinskih formalnostih sledi transfer do Arushe in namestitev. Po krajšem odmoru sledi sestanek, ki je namenjen pripravi in razgovoru o vzponu na Kilimanjaro.

16..12. – 03.dan:  Arusha – nacinalni park Kilimanjaro – Mandara/namestitev koča/(Z/K/V)

Po zajtrku sledi vožnja do vstopa v nacionalni park Kilimanjaro imenovan Marangu gate (1840m), kjer srečamo naše nosače. Imamo dovolj časa, da v miru pojemo kosilo in se pripravimo na pohod.  Prvi dan nas pot  vodi skozi deževni gozd, kjer v višinskem pragozdu kraljujejo veličastna drevesa- homenia. V zavetju pragozda, ki nas varuje pred močnimi sončnimi žarki dospemo do koče Mandara.

17.12. – 04.dan:  Mandara – Horombo /namestitev koča/( Z/K/V/)

Po polurni hoji zapustimo deževni gozd in pokrajina se počasi spremeni v višinsko savano. Pot se lahkotno vzpenja, odprejo pa se nam čudoviti pogledi na pokrajino. Na desni stoji mogočni Mavenzi, v daljavi pa Kilimanjaro. Malo preden dospemo do koč Horombo pa ob poti zagledamo tudi prve velike lobelije. Še kratek skok in že smo pri največjem „naselju“ v parku Kilimanjaro. Na Horombu se srečujejo pohodniki, ki svoj vzpon šele dobro začenjajo in pohodniki, ki so ta dan v zgodnjih jutranjih urah krenili proti vrhu Kilimanjara in ga  osvojili.

18.12. – 05.dan:  Horombo – Kibo /namestitev koča/(Z/K/V)

Od koče nadaljujemo vzpon proti magični meji 4000 m, ki jo dosežemo po dobri uri hoje. Pot se lahkotno dviguje proti zadnjemu izviru vode, od koder jo nosači nosijo vse do koče Kibo. Pred nami pa se kaj kmalu odpre povsem nov svet brez rastlinja, nekakšna „lunina pokrajina“ vse do koče Kibo na višini 4.750 m. Na naši desni kipi v nebo Mavenzi, pred nami pa stoji mogočni Kilimanjaro. Pred nami je še nekoliko bolj strm vzpon do koče Kibo. 

19.12. – 06.dan: Kibo – Uhuru Peak – Kibo – Horombo/namestitev koča//(Z/K/V)

Malo pred polnočjo začnemo z vzponom proti najvišjemu vrhu črne celine  Kilimanjaru oziroma najvišji točki Uhuru peaku (vrhu svodode). Pot tehnično ni zahtevna je pa dolga in strma in za dosego cilja potrebujemo trdno in močno voljo. Ob sončnem vzhodu dosežemo rob kraterja imenovan Gilmans Point ( 5685 m). Do vrha imamo  še cca.1, 5 ure zložne hoje. Na vrhu občutimo enkratek neponovljiv občutek, odprejo pa se nam čudoviti pogledi na nižja soseda Mavenzi in Mt. Meru. Opazujemo vsa prostranstva tanzanijske pokrajine, na severu pa pod nami sosednja Kenija. Sestopimo do koče Kibo in po krajšem počitku nadaljujemo pot do koče Mandara, kjer se lahko začne slavje.

20.12. – 07.dan: Horombo – Mandara _ Marangu gate – Arusha/namestitev /(Z/K/-)

Pred nami je še zadnji del poti proti izstopu iz nacionalnega parka Kilimanjaro. Najprej se spustimo do koče Mandara, kjer v kolikor imamo srečo opazimo tudi opice, ki se brezkrbno obešajo po drevesih in po krajšem počitku nadaljujemo do Marangu gate, kjer najuspešnejši prejmejo certifikate za vzpon na Uhuru peak, tisti ki pa so dosegli rob kraterja pa certifikate za dosežek na Gilmans Pointu. Sledi še kosilo, ki nam ga pripravijo naši kuharji. Sledi za nosače, kuharje in vodiče najbolj“ slaven trenutek“ cele poti. To je obvezno prejemanje težko pričakovane napitnine od udeležencev s katerimi so preživeli teh pet dni med vzponom na Kilimanjaro. Sledi slovo od ekipe, ki je vedno dokaj ganljivo in transfer do Arushe. V lokalni gostilni pa zvečer po grlu steče tudi kakšno pivo preveč, kajti uspeh in prah v grlu je potrebno vsekakor dobro poplakniti.

21.12. – 08.dan: Arusha – Nacionalni park  Manyara – Arusha/namestitev /(Z/K/-)

Pred nami je celodnevni ogled nacionalnega parka Manyara. Park leži približno 130 km zahodno od mesta Arusha in se nahaja med pečino Velikega tektonskega jarka in alkalnim jezerom Manyara. V parku najdemo obilico divjih živali kot so: antilope, opice, zebre, krokodili, bivoli, žirafe in precej veliko populacijo slonov. Park je poznan predvsem po „na drevesa plezajočih levih“ in je paradiž za opazovalce ptic saj jih tu domuje več kot 350 različnih vrst, vključno s flamingi, štorkljami, pelikani, ibisi…Med ogledom si privoščimo piknik kosilo. Proti večeru sledi povratek v Arusho. 

22.12. – 09.dan: Arusha prosto/namestitev /(Z/-/-)

Arusha je eno najbolj razvitih in najhitreje rastočih mest v Tanzaniji. Mesto je izhodiščna točka za obisk nacionalnih parkov: Serengeti, Tarangire, Arusha, jezero Manjara in zavarovanega območja Ngorongoro. Mirno rečemo, da je „safari prestolnica“ Tanzanije in kot tako glavno turistično mesto. Arusha stoji na nadmorski višini 1.300 m ob vznožju gore Meru, kar ji omogoča prijetno klimo skozi vse leto. Obkrožajo ga posestva na katerih domačini gojijo kavo, riž in pšenico. 

23.12. – 10.dan: Arusha – Dar es Salam/namestitev hotel/(Z/-/-)

Danes zapuščamo Arusho z mogočnim Kilimanjarom in nacionalnimi parki polnih divjih živali. Odpravimo se v „drug“ svet, ki leži na vzhodu Tanzanije ob Indijskem oceanu. Pred nami je celodnevna vožnja skozi mnoga mesta, vasice, ki ležijo ob naši poti kjer srečamo prijazne domačine, ki ob vsakem postanku potnikom poskusijo prodati kakšno malenkost in si tako prislužiti svoj vsakdanji kruh. V poznih popoldanskih urah prispemo v Dar es Salam, Tanzanijsko pristaniško mesto z okoli tremi milijoni prebivalcev.

24.12. – 11.dan: Dar es Salam – Zanzibar/namestitev hotel/(Z/-/-)

Zjutraj se sprehodimo skozi mesto, do velikanske ribje tržnice, kjer si ogledamo razno razne vrste rib, ki domujejo v Indijskem oceano. Okoli poldneva pa se z gliserjem odpeljemo proti Zanzibarju. Po dveh urah vožnje prispemo v Zanzibarsko pristanišče. „To je najboljši kraj katerega poznam v Afriki…navidezen kraj, kjer ni nič tako kot izgleda. Sem hipnotiziran-očaran“, je zapisal David Livingstone leta 1866. Pod imenom Zanzibar pojmujemo arhipelag  več kot 50 otočkov koralnega izvora, ki leži petinsedemdeset kilometrov od Tanzanijske obale. Največja otoka sta Unguja in Pemba. Da pa ne bi bilo preveč zmede je Unguja splošno znan kot Zanzibar. 

25.12.  do 27.12- 12.dan do 14.dan: Zanzibar/namestitev hotel/(Z/-/-)

Zanzibar  znotraj matične države Tanzanije uživa relativno neodvisnost. Ime otoka izvira iz arabščine, v prevodu pa pomeni dežela črnih, saj je bil Zanzibar glavna postojanka za prevoz sužnjev s celine v svet. Glavno mesto otočja se ravno tako imenuje Zanzibar. Posebno zanimiv je stari del mesta, znan pod imenom Stone Town in ima status svetovne znamenitosti. Verjetno je malo krajev na svetu, ki bi imeli takšen čar, kot ga ima legendarno otočje začimb v Indijskem oceanu. Na obale arhipelaga je pot zanesla Sumerce, Egipčane, Indijce, Perzijce, Kitajce, Arabce in mnoge druge. Vsak od njih pa je pustil košček svoje kulture, ki danes daje otokom tako značilen pečat. Mnogi evropski raziskovalci so prav iz teh krajev krenili na pot odkrivanja stare celine. Zanzibar upravičeno nosi lovoriko otoka začimb, obdaja pa ga tudi indijski ocean, ki ponuja bogato bero morskih specialitet. Večerna ribja tržnica v Stone Townu pa slovi po že pripravljenih morskih dobrotah. To pa spremlja še kopica svežega tropskega sadja.

Na voljo imamo dovolj časa za različne aktivnosti po želji:plavanje z delfini, ogled dišavne poti, potapljanje, kopanje…..(doplačilo).

28.12. – 15.dan: Zanzibar – polet proti Frankfurtu(Z/-/-)

Prosto dopoldne za zadnje otoške „nakupe“ in v popoldanskih urah transfer na letališče. Po opravljenih carinskih formalnostih  polet proti Frankfurtu.  

29.12. – 16.dan: Frankfurt – Ljubljana

Nadaljevanje leta do Ljubljane.


Cena potovanja na osebo: 2.950€

 

Cena potovanja na osebo  za  člane PD Podpeč-Preserje:2.750€

Cena je izračunana na osnovi 12 prijavljenih potnikov. V primeru manjšega števila potnikov si pridržujemo pravico do zvišanja cene potovanja.

Najmanjše število potnikov je 8.

 

V ceno je vključeno:

*letalski prevoz po programu

*letališke pristojbine in takse

*vsi zemeljski prevozi po programu

*prevoz z gliserjem Dar es Salam – Zanzibar

*nočitev z zajtrkom v Arushi, Dar es Salamu in Zanzibarju

*polni penzion v času trekinga – Kilimanjaro

*vsa dovoljenja za vstop v nacionalni park  Kilimanjaro

*vodiče in njihove pomočnike za čas trekinga

*nosači za pomoč, kuharja….v času trekinga

*1 dnevni safari po programu

*zavarovanje z asistenco v tujini

*lokalnega angleško govorečega vodnika v Tanzaniji

*organizacijo

*slovenskega spremljevalca na celi poti

*svetovanje in pomoč pri pripravi trekinga

 

OBVEZNA DOPLAČILA/na kraju samem/:osnovne napitnine za voznike, lokalnevodnike, nosače, kuharje……..120€ na osebo. 

CENA NE VKLJUČUJE: Tanzanijske vize, obrokov, ki niso omenjeni v programu,stroškov osebnih naročil

VIZUM: Vizum se pridobi ob pristanku v Tanzaniji na letališču Kilimanjaro/50$/. Potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev po povratku.

NAČIN PLAČILA: Ob prijavi najkasneje 15.septembra je potrebno vplačati 1.200€,preostanek plačila 45 dni pred potovanjem.

Cena potovanja se lahko spremeni v kolikor pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen avio prevoznikov.

Aranžma se opravlja preko turistične agencije I-Fly, Kt. Technology d.o.o.,  Trstenjakova 1a, 1000 Ljubljana

 

PRIJAVITE SE NA tel.  041 795-006 v večernih urah, PD Podpeč-Preserje

Rok za prijave je do zasedbe mest.