Utrinki – Peč Tromeja 5.6.2024

Izkušeni veterani PD Podpeč Preserje smo šli preverjat budnost organov na notranji schengenski meji z Avstrijo. Mi jih nismo opazili, tako da smo se brez problema s Korenskega sedla, v sredo 5.6.2024, odpravili na Peč (Tromejo) 1508 m.

Po dolgem času res lepo vreme. Hitro smo se ogreli v začetni strmini. Hodi se po gozdu, vse dokler se ne pride do prostranih zelenih travnikov, ki se pozimi spremenijo v smučišča. Na desni se nam pokaže raztegnjen Dobrač. Hodimo ob meji. Ko pridemo do zgornje postaje žičnice, se pod nami odpre Ziljska dolina. Spustimo se do koče Dreiländereck Hütte, kjer pomalicamo in spijemo kavo. Vseskozi nas spremljajo informacijske table, na katerih so predstavljene krajevne značilnosti in zanimivosti. Tako je bilo zapisano na tabli ob koči, da je bilo na teh poteh »švercanje« precej donosna obrt. Največ se je preneslo najlonk, moke, sladkorja, vina in živine. Na vrhu Tromeje smo se postavili ob tromejnik, sprobali lesene ležalnike. Čas ob lepem vremenu je bil za uživanje. Razgledali smo se po hribih vseh treh držav. Spuščali smo se po naši strani v Rateče.

Dan je bil prijeten. V zelenem prostranstvu. Lep sprehod, primeren tudi za mlajše. Čas je kar prehitro minil. Nekaj smo si ga odščipnili še za poplaknitev grla v Mojstrani. BoMa

Slike z izleta