Utrinki – mladi planinci na Čavnu 15.6.2024

Mlade planinke OŠ Preserje, skupaj z vodnikoma PD Podpeč-Preserje in mentorico, smo se v soboto, 15.6.2024 podali na zadnji predpočitniški planinski izlet. Naš cilj je bil osvojiti vrh Kucelj 1237 m na Čavnu. Žal se izleta iz OŠ Brezovica ni udeležil nihče.

Malo smo se bali prehude primorske vročine, a nam je bilo vreme naklonjeno, malo oblačno in idealno za hojo. Pri tunelih pod Predmejo smo začeli našo pohod. Šli smo po srednje Čavenski poti. Lepa pot po gozdu, v začetku z rahlim vzponom. Prečkali smo melišče, na izpostavljenem delu smo se oprijemali jeklenice. Po kaki uri hoda, pa se je začel kolenogriz, ki nas je pripeljal na pobočje Male Gore. Zelena planina, polna rožic, čudovita in še zadihali smo lahko. Kmalu smo prišli do koče, ki pa ta dan ni bila odprta, je pa nudila klopi in mize, kjer smo prvič lahko pokazali kaj so skrivali naši nahrbtniki. Seveda je bil to le vmesni cilj, čakal nas je vzpon na vrh, ki smo ga lahko le čutili, ker so ga zagrinjali oblaki. Kar nekaj vzpona smo morali še premagati, med tem pa so se oblaki razkadili. Prisopihali smo na vrh, od koder se je videlo do morja in na vse bližnje vrhove. Ker pa ni bil cilj samo osvojiti vrh, smo obiskali še Kočo Antona Bavčerja, kjer nas je že čakal avtobus. Še prej pa smo si malo odpočili in se okrepčali, ter poklepetali z zelo prijaznim oskrbnikom.

Lepa je pokrajina po kateri smo hodili. Ker se za planinski tabor ni prijavil nihče, bo naše naslednje druženje tradicionalni družinski pohod na Krim meseca septembra. Do takrat pa bomo pripravili predloge za naša naslednja raziskovanja. Lepe počitnice vsem.   BoMa

Povezava do slik Kucelj na spletni strani mladina