Utrinki s poti po Kolovratu 17.10.2021

Planiran pohod PD na nedeljo 17.10.2021 zaradi vremenskih razmer ni bil izveden. Ker vedno obstaja plan »B« smo tako odšli na sonce in prehodili Kolovrat.

Kolovrat, dolgo raztezajoče se pobočje nad dolino reke Soče je bilo zelo pomembno v času I. svetovne vojne. Spomini na to obdobje ostajajo v obliki ostalin – rovov, kavern, vojaških postojank, ohranjenih kot boleč spomin na tiste čase v obliki muzejev na prostem. Po pobočju poteka »Pot miru«. Je zelo razgibana, gre čez vse vrhove, tako po naši kot po Italijanski strani. Bil je dan, ko nam je bilo naklonjeno tudi prekrasno toplo jesensko vreme, pot polna obiskovalcev tako z ene kot iz druge strani.

Začeli smo v vasi Lig pri vodnjaki »mati Zemlja« in se podali v »Nebesa«. Nad nami je bil najvišji vrh na poti Kuk, s katerega se je že dalo slutiti kot nas bo vodila pot. Travnata, v lepih jesenskih barvah, včasih strma, včasih kamnita, predvsem pa zelo razgledna. Enkrat v smer proti morju, na Beneško Slovenijo, pa po naših gorah od katerih je izstopal Krn, v drugi smeri Matajur. Vzpon na Nagnoj, spust do bivaka Zanuso in zopet v hrib na Trinški vrh. Prihajamo v osrednji del pobočja do muzeja na prostem. Prehodimo in ogledamo si del rovov in prispemo na prevrtan vrh Na gradu, oziroma Klabuk. Po zelo strmi poti se spustimo na Italijansko stran prelaza Solarji, od koder nas kombi prepelje do vasi Lig. Z vmesno postajo, v novo odprti planinski koči Valentina Staniča pod Ježo, kjer se res dobro in za zmerno ceno je in odžeja. Nad vasjo kraljuje cerkev Marijino Celje, ena od postojank na povezovalni poti treh svetišč od Svete do Stare Gore.  Ker na Kolovratu res nisi vsak dan, je treba to izkoristit. Tako se sprehodimo še na zelo lepo razgledišče, do cerkve sv Jakoba, zavetnika popotnikov in romarjev. Ker smo hoteli do konca užiti lep dan, smo mimo sv Genderce odšli še na Korado in do Koče. Zadnja postojanka za klepet z izmenjavo občutkov s poti.

Lep dan. Obisk prelepih in odmaknjenih krajev naše prelepe domovine. Primerno za vse starostne skupine, kjer vsak lahko najde nekaj zase. BoMa

Povezava do fotografij