Utrinki od Cirkovcev do Loke pod Raduho 24. in 25.6.2022

V času Dneva državnosti s PD običajno hodimo na dvodnevne poti. Tako je bilo tudi letos. 25. in 26. 6.2022 smo se podali na več kilometrsko pot od vasi Škalske Cirkovce preko Doma na Smrekovcu in zaključili pri Koči na Loki pod Raduho(Planinska obhodnica – pot XIV. divizije)

Prvi dan smo hodili po Mozirski planini. Začeli na višini 600 metrov, tako da smo bili že takoj nad dimnikom šoštanjske termo elektrarne. Nekaj poti je bilo po cesti, nekaj po gozdu. Drugače lepo zelena pokrajina, pot malo gor, malo dol. Že takoj na Metulu smo stopili v kontakt z domačinom, pri Arnežniku smo bili postreženi z malinovim likerjem. Pot je nadaljevala po gozdu, mi smo se pasli na borovnicah. Do Spodnjega Razborja je bilo tako, nadaljevanje pa po vzpenjajočem asfaltu sredi najtoplejšega dela dneva. Po 4 urah hoje je bilo pri Pečolarju nad cerkvijo sv. Danijela v Zgornjem Razborju dovolj hoje. Po daljšem postanku v prijetni senci smo se prepeljali do Andrejevega doma na Slemenu in naprej do Doma na Smrekovcu. Dva, ki se jima je zdel dan še zadosti dolg sva se povzpela še na Smrekovec.
Nedeljsko jutro smo začeli z res dobrim zajtrkom. Podali smo se na Smrekovško pogorje preko Krnesa, Komna do sedla Hlipovec vse do Koče na Travniku. Vmes smo se malo razdelili, tako da je dvojica po zelo strmi poti odšla še do razglednega stolpa na Turnovko. Ta del poti je zelo zelen in v nekaterih deli spominja na hojo po Pohorju. Kar dolgo smo se spuščali do sedla Bela peč, kjer smo vstopili v svet Kamniško Savinjskih Alp. Po enournem vzponu smo prišli na cilj na Koči na Loki. Navkljub prenovi so nam hitro postregli s hrano in pijačo. Sonce nas je grelo, tako da se nam po 7 urah hoje ni prav mudilo do kombija.

Kar naporen vikend je bil za nami. Hoje na tej poti je časovno veliko, ni pa pretiranih vzponov. Uspešno smo pohod zaključili, nismo pa domov odnesli samo dobre volje, saj smo štirje člani ekipe staknili virus. Pa nič hudega, poletje je pred nami, cilji pa tudi. BoMa

Povezava do fotografij