Utrinki mladih planincev s Socerba 17.2.2018

Pred začetkom zimskih počitnic smo mladi planinci  obiskali sam rob Kraškega roba. Cilj pohoda je bil priti iz Ospa do Socerba, 437 metrov nad morjem.

Izstopili smo v Ospu, idilični Kraški vasici, znani po plezališču. Takoj je bilo potrebno pozdraviti konjičke na bližnjem travniku. Pot gre skozi vas, nato zavije v gozd. Pri prvem resnejšem vzponu je bilo potrebno počiti in pregledati vsebino nahrbtnikov. Nadaljevali smo lažji. Počasi smo prispeli do vrha plezališča in na razgledno travno pobočje. Zopet praznjenje nahrbtnikov. Za nami se je odprl pogled na Tinjan, pred nami pa na čredo konj, ki nas je radovedno opazovala. Ker nismo poznali njihovih navad, smo previdno šli med njimi naprej proti vasi Kastelec. Čakalo nas je še 100 metrov vzpona. Kar težko se je bilo premakniti mimo velikih luž, saj je bilo potrebno sprobati trdnost podlage. Ko nam je uspelo, smo zavili še proti Sveti jami, si jo ogledali od zunaj in že smo prispeli do gradu Socerb, do našega cilja. Čas za malico, počitek, slikanje in razglede. Uspeli smo priti v grad in iz obzidja gledati na Tržaški zaliv.  Vračali smo se po drugi poti. Gre skozi vas in se po hudi strmini spusti do Zasedskega potoka, nato počasi do Ospa.  (  http://vnaravi.si/obalno-kraska/socerb )

Bil je lep pomladni dan, zadnji pred ponovnim prihodom zime. Čeprav utrujeni, smo se imeli lepo.  BoMa

Za slike kliknite na povezavo   Mladi na Socerbu

začetek poti pod plezališčem v vasiprvo jutranje pozdravljanjesmer naše potiplezališče od zgorajpogled na Ospna travni planotiprehod med čredo konj“kal” ob potimimo cerkvice v Kastelcuin mimo luždo Svete jamein do malice na Socerbugasilska pred gradompo drugi strani navzdolna koncu potiBoMa