Utrinki z Ženiklovca 16.2.2020

V nedeljo, 16.2.2020 nas je pot vodila v Karavanke. Podali smo se na Veliki Javornik ali Ženiklovec, 1716 m visok travnat vrh, ki se nahaja med Storžičem in Stegovnikom.

Štartali smo iz Grahovš, ter se kar po gozdni cesti podali mimo turistične kmetije Rekar proti Planini Javornik. Malo nas je božalo sonce, pozdravljale so nas pomladne cvetice. Pot je bila na nekaterih mestih precej pomrznjena, tako da je kar dobro drselo. Počasi se je odpiral drugačen pogled na raztegnjeno pobočje Kriške gore, ki je s te severne strani precej gorat in prepaden. Tudi Storžič je kazal svoj obris. Zaradi poledenelosti nismo odšli na Belo peč, smo pa se nekako pridrsali do Koče Pr’Zdravc. Lepo smo bili postreženi. Potem smo s potjo nadaljevali. Pot do Planine Javornik postane zelo strma, se na kar naseljeni planini zravna in še enkrat po zelo strmem travniku pripelje na vrh Ženiklovca. Ta del je bil precej zasnežen, a ne z debelo snežno odejo. Vrh je izredno razgledišče, a ni tako atraktiven, da bi bil skozi leto deležen velikega obiska. Spuščali smo se na drugo stran preko Javorniškega sedla, da Doma pod Storžičem in naprej do izhodišča v Grahovšah.

Lepa, ne prenaporna pomladna tura z preko 900 m višincev za nabiranje kondicije. BoMa

Dostop do slik : Veliki Javornik ali Ženiklovec

izhodiščepogled proti Storžičukmetija Rekar, v ozadju pobočje Kriške gorepomladzimavztrajno in počasiPr’Zdravccilj zgorajrazgled s potipogled na Planino JavornikStoržičeno samo veseljeDom pod Storžičem