Utrinki z Istrske planinske poti 3.in 4.6.2017

V Istri že kar nekaj časa diši po poletju. Če smo hoteli ujeti naravo nad morjem v cvetju, preden jo posuši sonce, smo se morali podati na pot. Tako smo, 3. in 4. junija 2017 raziskovali Istro od Brguda pod Učko,  vse do morja na Crni punti. Prehodili smo 3. in 4. etapo trase Istrske planinske poti.( Istrska planinska pot v sliki in glasbi :) )

Trinajst, skupaj z domačo vodnico Mirjano se nas je podalo na pot. Štartali smo na višini skoraj 900 m pod vrhom Brgud. Še vsi sveži se slikamo pri Marijinem kipu, ki gleda proti vrhu Vojak na Učki. Od tu seže pogled na eno stran proti morju, na drugi v notranjost Istre. Vidi se tudi cel greben in vse naše še neosvojene vrhove.  Kar se razgledov tiče je ta del etape na IPP najlepši. Ker pa v začetku ni najbolje markiran, se lahko zgodi da te pot zapelje v napačno smer. Smo bili tako zaslepljeni z lepoto narave, da smo zašli prenizko, se plazili skozi težko prehodno grmovje in se nazaj vračali proti prvemu vrhu Kremenjak. Od tu dalje je šlo lažje. Žajbelj je cvetel, skale so bile ostre, markacije na mestu, pot pa navzdol vse do drugega grebena, kjer sta za prvi dan čakala še dva vrhova. Prvi Štikovac in drugi Sisol. Ta grebenski del poti je precej zračen, trd za hojo, a poln cvetlic. Počasi napredujemo, nato pa od Sisola naprej pogorje Učke začenja izgubljati svojo moč in se spušča preko travnega pobočja proti Plominu. Tu nas čaka pijača in prevoz do Planinske koče Skitača, kjer zaključimo prvi dan.

V nedeljo po zajtrku, eni zgodnji gremo še na razglednik Orlić, odidemo proti vrhu Oštri. Hoja po lepi zeleni pokrajini nas pripelje na vrh od koder se po isti poti vrnemo do planinske koče. Konec planinske poti je na točki »nič« nadmorske višine, torej se moramo spustiti več kot 400 m do morja do svetilnika Crna punta. Do morja je kar šlo, povratek po strmi gruščnati cesti na opoldanskem soncu pa je bil hudo naporen.

Zanimiv in naporen vikend je bil za nami. Dobra družba, lepa in zanimiva pokrajina, sonce, rastlinje, dolge etape, razgledi po Istrski obali z otoki, odsekani vrhovi, strme stene, ravninska polja, morje …. . Uživali smo.

Poklikaj :  Slike s poti po Istrski poti

Začetek poti, v ozadju Učka z vrhom VojakZnačilna Istrska hišica za spravilo orodja in pridelkov Vodnica MirjanaNaša ekipa na začetku potepanja na BrguduPot prvega dneZeleno in dišečeMalo po brezpotjihPo krajšem :) iskanju vrhaRazgled na morjeCvetoče, dišeči žajbeljOstro, kar zračno gorovjeVrh Šikovac, je že kar vročeRazgibana pokrajinaNaravno oknoUšli so fotografiranjuKo Učka popušča nam razkriva čudovite poljanePred Plominom, na zaključku hoje prvega dnePo desetih urah hojeNaše začasno bivališčeRazgledna točka nad vasjo SkitačiPrvi cilj drugega dnePogled z vrha OštriPred odhodom na Crno puntoNajnižja točka pohoda :) , čaka še vroč povratek :( Siva glava sredi morja plava, le čigava bi bila ?Svetilnik na Crni puntiBoMa

Za ogled poklikaj :  Slike s poti po Istrski poti