Utrinki z Debele peči 23.2.2020

Prvi dvatisočak s PD  v letu 2020 je bil osvojen v nedeljo, 23.2.2020. Povzpeli smo se na Debelo peč, 2014 m visok lep razgledni vrh nad Planino Lipanco.

Zapeljali smo se na Pokljuko v smeri Medvedove konte. Do konca nismo prišli zaradi zelo poledenelega cestišča. Pa smo šli zato dalj časa peš. Lepo počasi po vzpenjajoči se poti. Snega do Planine Lipanca ni bilo prav veliko. Tu smo si nataknili derezice in se po bolj strmi poti začeli dvigati proti zgornjemu robu planine. Snega je bilo vedno več, na srečo pa ni bil pomrznjen, tako da so prave, dvanajst zobe dereze lahko ostale v nahrbtniku. Za vsak slučaj smo bili opremljeni s kompletno zimsko opremo. Vreme je bilo za vzpon super, malo je pihalo, malo smo sopihali mi sami. Pot je bila vedno bolj strma vse do grebena. Zimska pot gre čez vrh Okroglež in se tako izogne za zdrs nevarnejši poti po severnem pobočju. Po spustu se je bil potreben še vzpon do vrha. Lep razgleden vrh, primeren za zimske vzpone privablja veliko število planincev. Tako je bilo tudi ta dan. Pogled na najvišje vrhove Julijskih Alp z očakom Triglavom je bil navdihujoč. Spust je zahteval večjo previdnost. Počasi smo sestopili do Blejske koče na planini. Med vikendi je oskrbovana.

Zadovoljni smo se vračali domov.  Vreme nam je bilo naklonjeno. Družba super. BoMa

Fotografije na povezavi : Debela peč

začetek potiViševnikživ ledPlanina Lipancanaša četicatako blizu pa tako dalečna OkrogležuDebela pečmalo pod vrhomgneča na goriveseljerazgledipostanek pred odhodom domov