Utrinki veteranov z Vodnikovega razglednika 8.11.2017

Leto se počasi zaključuje, s tem pa tudi obisk višjih gora za izkušene veterane. 8.11.2017 smo se zato napotili na najlepšo razgledno točko na cel Bohinj, na 1017 metrski Vodnikov razglednik.

Po slabem vremenskem začetku tedna, v sredo ni bilo več zadržkov, da ostanemo doma. Po popiti jutranji kavi v bifeju nasproti Aljaževega stolpa v Stari Fužini smo se odpeljali do Jereke. Kažipot nas je usmeril na tlakovano pot iz 18. stoletja proti Koprivniku. Hodili smo po strugi potoka, skozi gozd, večkrat prečkali cesto. Spodrsavali po kolesnicah, ki so jih v skale utrla kolesa vozov, ko so iz bohinjskih fužin tovorili železovo rudo. Po dobri uri hoje smo se v Koprivniku ustavili pri rojstni hiši Luke Korošca, prvopristopnika na Triglav leta 1778. Nato smo nadaljevali na Vodnikov razglednik. Z njega je res čudovit razgled po Bohinju z jezerom in okoliškimi gorami.  Pod križem smo opravili fotografiranje. Poziral je tudi domač muc, ki nas je spremljal na sam vrh. Vreme nam ni dopuščalo prav velikega uživanja, tako da smo se spustili do vasi, kjer nas je pred župniščem, kjer je od 1793 do 1797 služboval Valentin Vodnik, čakal prevoz domov.

»Ljubimo gore« tako da navkljub slabšemu vremenu odidemo v naravo in se imamo prav lepo. .)   BoMa

Fotografije z razglednika

Jutranja kavica pred Aljaževim stolpomna potilepa markacijav kamen vtrta kolesnicamalo pred Koprivnikomrazgled z vrha :) pozerosvajalci gorežupnišče, cerkev in kombi v Koprivnikupesnik, narodni buditelj in duhovnik po katerem je Vodnikov razglednik dobil imeskoraj vsiBoMa

Klikni na povezavo Vodnikov razglednik