Utrinki – Trstelj 18.7.2021

Ko se po gorah severozahodne Slovenije razlije dež, planinci, ki ne želimo ostati doma, obiščemo vrhove kjer dež ni tako pogost, običajno so to primorski konci. Žal niso tako visoki, a so vseeno lepi, včasih malo bolj prepišni in poleti običajno kar topli.
18.7.2021 je bila vremenska napoved slaba, zato s PD nismo odšli na planirani Stenar, temveč smo obiskali Trstelj, 643 m, najvišji vrh, v grebenu Črnih hribov.

Greben se razteza vzporedno z goriško avtocesto nad Vogrskim jezerom. Prostran vrh s katerega so ob lepem vremenu vidni tako morje, kot Goriško in naše najvišje vrhove s Triglavom. Zato je tudi obeležje – vetrnica pogledov razpolovljena in je postavljena en del na južnem in drugi del na severni strani vrha.

Ker smo se zadosti zgodaj podali na pot, ni bilo prehude vročine. Osvojili smo prvo vrh, nato še kočo pod njem. Težko je bilo potem nadaljevati. Pot nazaj se je kar nekje izgubljala, se je poznalo da ni prav dosti obiskana.

Pot je vredna obiska, primerna za vse vrste pohodnikov. Lepo in zanimivo je prehoditi tudi cel greben od Pomnika braniteljem slovenske zemlje  na Cerju preko vseh vrhov, ostalin I. svetovne vojne, kavern, okopov, vse do Trstelja. Je pa kar dolga, časovno vzame slabe 4 ure. BoMa