Utrinki s Križevnika in Velikega vrha 30.7.2017

S PD  smo se zopet podali v Kamniško Savinjske Alpe. 30.7.2017 smo osvojili manj obiskan, a zelo lep Križevnik in se povzpeli še na Veliki vrh. Začeli smo na Planini Ravni, kjer sta nas takoj pozdravila dva pujsa, ki se prosto paseta na planini. Ko smo se razšli, smo mimo pastirske koče zavili v gozd. Sprva hodimo po markirani poti, ki se počasi dviga skozi gozd. Tako je bilo le do razcepa. Takrat smo jo ubrali po neoznačeni poti proti Planini Polšak. Lepa, zelena, toda žal prazna planina z novo pastirsko kočo. Če smo želeli v pravo smer, smo morali najti »možica«. Bil je tam kot je pisalo, mi pa smo nadaljevali po lepo sledljivi poti. Vila se je skozi borovce. Na naslednjem razcepu smo zavili proti vrhu. Kar strma, kamnita, ostra pot nas pripelje na vrh, ki ga obeležuje miniaturni Aljažev stolp.  Križevnik, 1910 m, je razgledni vrh s katerega je lep pogled po večjem delu Dleskovške planote. Posebno izstopa  Ojstrica in na vzhodni strani Raduha.

Treba je bilo iti dalje. Spustili smo se nazaj do zadnjega odcepa, nato pa iskali poti pod ostenjem Device. Kar lepo sledljiva pot med borovci nas vodi pod sedelce Velikega vrha in Velike Zelenice. Ta, zadnji  del poti je zelo gruščnat in strm. Na vrhu te sprejme veliko travno pobočje. Tudi na Velikem vrhu, 2114 m je postavljen miniaturni Aljažev stolp, poleg njega pa ogromen možic. Zelo je pihalo na vrhu, a fotografiranju se nismo odrekli. Z gore smo se spuščali po markirani poti preko Dolge trate, nazaj na Planino Ravni, kjer smo bili postreženi s kislim mlekom in hladno pijačo.

Lepi so ti kraji in v poletnem času ne prav preveč obiskani. Pravi kraj za iskanje miru in lepih razgledov.  BoMa

Fotografije s Križevnika in Velikega vrha

Lep sprejem na Planini RavniPa gremoS Planine Polšak proti KriževnikuNaslednji cilj Veliki vrh in ZelenicaPogled s strmejše strani na KriževnikRazgibana potMiniaturni Aljažev stolp na vrhuMi na gori, zadaj OjstricaPogled na prehojeno potJamarski bivak na Dleskovški planotiStrm vzpon proti Velikem vrhuRavnina na vrhuVeliki vrhVesela druščinaV bližini OjstriceTihožitjeMalo pred koncem potiMlada radovednicaPočitek na Planini RavniBoMa

Več slik na povezavi