Utrinki s Košenjaka 24.6.2017

Že dolgo se je pripravljal obisk Koroške. Za nas precej odmaknjeni kraji, z nižjimi precej zelenimi vrhovi. V soboto, 24.6.2017 smo se tako podali na Šteharnikov vrh in Košenjak.

Ob 5. zjutraj se je začela pot. Peljali smo se v Ravne na Koroškem in se po strmi gozdni poti povzpeli na 1018 m, na  Šteharski vrh. Prijetna hoja po zeleni pokrajini, v prijetnem hladu, v nasprotju s spustom do Dravograda, ko je sonce že pošteno grelo. Najprej zelo strm spust nas pripelje do ceste kateri sledimo do Svetega Križa. Nato se pot vleče vse do mosta čez Dravo v Dravogradu, kjer si prvič vzamemo čas za vnos prepotrebnih tekočin v naše telo. Ker nas je že preganjal čas, se pustimo odpeljati v področje Kozjaka, pogorje nad levim bregom Drave. Ustavimo se še ob razvalinah starega gradu in se preko Ojstrice, mimo cerkvice Janeza Krstnika zapeljemo do Planinskega doma na Košenjaku, preurejene obmejne stražarnice. Takoj se odločimo oditi še na vrh Košenjak, 1522 m. Prijetna hoja po gozdu nas pripelje na prostran mejni vrh, ki ga krasi zanimiva, lepa lesena skulptura. Spuščamo se po poti skozi traviščne košenice, po katerem je vrh dobil ime. Hitro smo nazaj pri domu, postreženi z zelo okusno hrano. Nato se odpeljemo proti domu. Ustavimo se še na visokogorski domačiji Očko, nato se mimo Lonhtarja čez Pernice spustimo z višine cca 1000 m v dolino, od koder je le še dve uri vožnje do doma.

Zanimivi Koroški kraji, polni gorskih, osamljenih, a živih  kmetij.

BoMa

Slike na povezavi :  Košenjak, Šteharski vrh

Začetek nad Ravnami na Koroškem, zadaj Uršlja goraČudovito poljeŠteharnikov oz. Šteharski vrhMili blažena med možmiProti Svetemu KrižuČisto na tleh na mostu čez Dravo v DravograduRazvaline Starega graduDom na KošenjakuVrh Košenjakaz druge straniin vmes  :) Gasilska z vrhaTraviščne košenice po katerih je vrh dobil ime

Več slik na povezavi :  Košenjak, Šteharski vrh