Utrinki od Cerja do Trstelja 10.3.2019

Primorska vabi. Zanimiva in neraziskana je pokrajina na nekaterih koncih. S PD  smo se tako v nedeljo, 10.3.2019 odpravili na prečenje osmih vrhov na poti od Cerja do Trstelja.

Od Nove Gorice smo se peljali proti Sežani po stari cesti. Za Mirenskim gradom smo kmalu zavili proti Cerju. Pomnik braniteljem slovenske zemlje, oziroma Veliko Cerje 343 m,  je bil naše izhodišče za prečenje grebena Črnih hribov. Hodili smo po Bricevi planinski poti. Zelo razgibano, malo gor, malo dol po kraški pokrajini med borovci, travo, kamni, čez kamnite ograde. Po nekaterih delih čez ostaline  I. svetovne vojne, mimo kavern in okopov.  Tako smo se dvigali in spuščali na Fajti hrib 433 m, Veliki vrh 463 m, Renški vrh 449 m, Vrtovka 502 m, Lešenjak 552 m, Stolovec 563 m, Stol  629 m in prispeli na Trstelj 643 m. Vmes smo malo vzpodbujali udeležence gorsko kolesarske tekme.  S Trstelja se je lepo videlo na Goriško z ene strani in na Kraško stran s Tržaškim zalivom. Ker smo bili že malo utrujeni, smo kar hitro odšli do Stjenkove koče, kjer smo se okrepčali. Po počitku pa odšli do vasi Lipa, kjer nas je čakal avtobus.

Zanimivo, ne prenaporno pot smo prehodili. Res dobra priprava za pomladanske pohode.  BoMa

Slike vidne na povezavi :  Od Cerja do Trstelja

Ekipa pred prihodom do Cerjaspomenik braniteljemBriceva pot proti Trsteljupoglet s Fajtega hribanavijačipostanekkraški travnikeden izmed osmih vrhovpomniki zgodovineprehojena potTrsteljgasilskaTržaški zalivGoriškaStjenkova kočavas Lipa