Utrinki – Na Možeh 13.10.2019

 

V nedeljo, 13.10.2019 se nas je 11 članov članov PD Podpeč Preserje odpravilo na Može, na prečenje štirih stolpov nad Zelenico, imenovanih na Možeh.

Začeli smo na Ljubelju in v primernem tempu kmalu prispeli do koče na Zelenici, kjer smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina – večina članov – je odšla na ferato Spodnji plot, druga manjša pa na Triangel, kjer smo se vsi spet sešli in nadaljevali na prečenje grebena.

Plezanje začnemo po ruševnatem terenu, nato preko žleba, krušljivih skal in ruševja splezamo na vrh prvega Moža. S prvega Moža se spustimo do dolgega in ozkega kamina, ki ima zagozdeno ogromno skalo, pod katero se komaj zvlečemo skozi, še par korakov in že smo na sedlu. Sledi drugi Mož,katerega vrh je najvišja točka na Možeh, na katerega plezanje ni tako zelo zahtevno. Nato sledi grebensko plezanje po ostrem in izpostavljenem grebenu do škrbine. Ta del so preplezali samo najpogumnejši. Ostali smo se malo spustili in prečili v levo, nato pa se po krušljivem terenu povzpeli do škrbine med drugim in tretjim Možem, kjer smo se po vrvi spustili na drugo stran. Spusta je bilo približno 15 metrov, na koncu pa mehak travnik. S travnika se povzpnemo na škrbino, z nje splezamo na vrh tretjega Moža, z njega se spustimo na drugo stran čez zoprno gladko ploščo v ruševje in nato lahko na četrtega Moža. Se opravičujem, če sem katerega Moža zamenjala. Sestop je bil ena sama borba z ruševjem vse do markirane poti, ki pelje na Zelenico.

Prečenje grebena je zahtevno, mestoma precej izpostavljeno, kar krušljivo. Na nekaterih mestih je bilo potrebno varovanje z vrvjo, tudi spust po vrvi smo opravili.

Vreme idealno, razgledi čudoviti.

Družba vesela in zadovoljna. Zadovoljstvo zaradi težavnosti poti in lepote še večje.

Vodnik pa si je verjetno oddahnil, saj je moral kar precej delati.  

Slike so prispevali: Vida, Žiga, Andrej in Zlatko

Vida U.

Povezava do slik na Možeh