Utrinki – Maj, Suhi vrh in Nanos 16.1.2022

S PD smo novo leto začeli tradicionalno, na novega leta dan s srečanjem na Krimu. V nedeljo, 16.1.2022 pa smo se podali na Primorsko in prehodili precejšni del Nanoške planote.

Iz vasi Strane, z znamenito najdebelejšo slovensko tiso (https://www.visit-postojna.si/si/kaj-videti/drugi-biseri/tisa-v-stranah ), smo preko vrha Maj čez Votle stene pokukali skozi okno, se podali na najvišji vrh planote, na Suhi vrh 1313 m in se po snegu prigrizli do Vojkove koče na Nanosu. Pot na Maj je kar malo zahtevna, precej strma, razgibana s hojo po razglednem grebenu. Na vrhu nas pričaka klopca in prvi krajši počitek. Od tu dalje pa greben ponuja lepe razglede proti vrhu planote – Pleši in precej razgibanega terena – spustov in vzponov. Tudi vedno več snega je, pot se zgublja a kljub vsemu brez problema po cca 2,5 urah prispemo na vrh. Lepo razgledno je. Vidi se vse do morja in na drugo stran Julijske Alpe, Karavanke,  Kamniške Alpe, Snežnik. Od tu do koče je bila še kar dolga pot, z enim precej strmim in razmočenim delom. Pri koči pa kar velika množica pohodnikov, ki so si kakor mi želeli sonca in druženja v naravi. Po počitku smo se po precej lažji poti spustili na izhodišče.

Prijeten dan smo preživeli skupaj. Uživali smo. Predvsem pa smo se gibali varno. Za nas lepa nedelja se je ta dan žal končala tragično za štiri gornike v gorenjskih gorah.  BoMa

Fotke na povezavi prispevala Zlatko in Marijan