Utrinki – Kalški greben 29.7.2023

Na najjužnejši dvatisočak Kamniških Alp, Kalški greben 2224 m, smo se s PD Podpeč-Preserje odpravili v soboto 29.07.2023. Za izlet v soboto smo se odločili zaradi napovedanega dežja v nedeljo.

Ob 6 h zjutraj smo se zbrali na Brezovici in se z dvema avtomobiloma odpeljali pod Krvavec, do urejenega parkirišča na planini Jezerca 1410 m. Tukaj smo začeli naš pohod. Najprej smo se preko pašnika in urejene steze povzpeli do Kriške planine. Sledil je malo resnejši vzpon ob robu pašnika in preko manjših skal do koče Koren na planini Koren 1675 m. Posebnost te koče je, da ima samopostrežni bife, odprt ‘non stop’ oz. 24 ur. Pri tej koči smo naredili prvi daljši postanek in se malo okrepčali. Nadaljevali smo do Kompotele 1989 m, s katere smo si ogledali Kalški greben in vrhove okrog njega, od Kočn, Grintovca, Dolgega hrbta, Štruce, Skute, Rink, Brane…, pa vse do Velike Planine. Opazili smo tudi vojaški helikopter, ki je reševal v skalovju pod Skuto. S Kompotele smo se malo spustili in vrnili do table za Vrh Korena, sledil pa je vzpon na Vrh Korena 1999 m. Zadnji, za nekatere že precej naporen vzpon, je potekal po ruševju, prečenje pašnika in se končal z vzponom po skalnatem grebenu do Kalškega grebena 2224 m. Na vrhu, ki je bil ves čas v megli, smo se fotografirali, žigosali in se okrepčali. Sledil je spust po poti vzpona do Škrbine in naprej precej strmo nadaljevanje do planine Dolga njiva 1688 m. Tam ob manjši hiški in koritu z vodo smo srečali precej konj. Ker smo se do planine Dolga njiva precej spustili, smo se morali po precej strmi skalnati poti in preko večih manjših melišč povzpeti nazaj na 1809 m na Krvavec oz. Mali Zvoh. Od tam smo se v družbi krav po cesti spuščali mimo oddajnika in Plečnikove kapelice Marije Snežne do Doma na Krvavcu, ter preko pašnika do hotela Rozka na Gospincu (nekdanji Planinski dom), kjer smo dobili zadnji žig. Zaradi poroke v hotelu smo se morali na zasluženo pijačo odpraviti v sosednjo brunarico Sonček. Po prijetnem klepetu ob dolgo pričakovani in zasluženi pijači ter zbiranju vtisov smo se spustili nazaj na izhodišče na planini Jezerca, kjer so nas čakali avtomobili.

Prijetno utrujeni od celodnevne hoje in dneva preživetega skupaj, ter z nekaj novimi vtisi, smo se odpeljali domov. Vabljeni na naslednji izlet v hribe. Ivan

 

Slike prispevala Vida, Ivan