Planinski pohod po poti “Vranov let” – 24. in 25.6.2023

Planinsko društvo Podpeč-Preserje vabi vse svoje člane v soboto in nedeljo, 24. in 25. junija 2023 po poti »Vranov let v svobodo«.

Odhod posebnega avtobusa v soboto zjutraj je: AP Preserje – ob 06 uri.
Ustavili se bomo še v Kamniku pod Krimom, Podpeči, Notranjih in Vnanjih Goricah in Brezovici.

Odpeljali se bomo mimo Maribora po Dravski dolini do HE Ožbolt. Tu bomo prečkali Dravo in se pričeli vzpenjati na Rdeči breg (del Pohorja). Z njega se bomo spustili v Lovrenc na Pohorju in se nato povzpeli do Klopnega vrha. Z Klopnega vrha pa sledi še pot do Koče na Pesku, kjer bomo prenočili.

Naslednji dan nas bo pot vodila mimo Lovrenških jezer do Ribniške koče na Pohorju. Z Ribniške koče bomo odšli do Grmovškovega doma in od tam navzdol v Mislinjo

Prvi dan bo predvidoma 8 ur hoje, drugi pa 6 ur.

Cena prevoza je 35 EUR
V ceno ni vračunana hrana in prenočišče.

Prijave zbira Marko Goršič na 041 795-006 in 3631-175 (v večernih urah)

Rok za prijave je do srede, 21. 6. 2023

VABLJENI

Vranov let v svobodo so poimenovali angleški in avstralski vojni ujetniki, zaprti v delovnem taborišču ob Dravi. Od tu so pobegnili. Partizani so jih prestregli in nato vodili do partizanskega letališča v Beli krajini, od koder so jih nato z letali prepeljali v Bari. Po teh dogodkih so Angleži in Avstralci posneli dokumentarec, ki je bil pred leti predvajan tudi TV SLO.

Udeleženec pohoda s prijavo za pohod potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo pohoda ter izpolnjuje pogoje za varno sodelovanje na njem. Ima plačano članarino PZS za tekoče leto. Se ravna v skladu s častnim kodeksom slovenskih planincev in mora dosledno upoštevati navodila vodnikov.

Udeleženec pohoda mora imeti s seboj »Osebni komplet prve pomoči«